Friday, 9 October 2009

Perbezaan PAS dan UMNO dalam pembangunan Islam


Kedua-dua parti PAS dan UMNO masing mengatakan kami lah yang memperjuangkan islam dan bangsa melayu..malah kita terbelenggu dengan pertikaian ini apakah, siapakah, dimanakah, bilakah inilah persoalan yang terlintas diminda..sebagai muslim budiman kita perlu memikir secara terbuka maka saya paparkan apakah yang sebenarnya:

Hakikat Perjuangan


PAS :

1.menegak agama Allah dgn tubuh negara islam
2.berlandaskan perjuangkan hukum hudud.
3.medaulatkan islam untuk kepentingan dan sokongan politik

UMNO:

1.menegakkan,meumarahkan syiar islam di malaysia
2.menjalankan semua hukum islam hudud hanya peratusan kecil
3.mendaulat islam dan mempertahankan sebagai negara islam
4.memajukan bangsa yg akan mendaulatkan panji allah


JASA DALAM PERBANGUNAN ISLAM

UMNO:

1.menjaga kesucian masjid diseluruh negara
2.kelas fardu ain dan lantik guru KAFA disediakan
3.menghidupkan program penghayatan dan bimbingan
4.menubuhkan sekolah-sekolah agama yang sistematik
5.matapelajaran agama diterap dalam kurikulum
6.tubuh jabatan JAKIM,YADIM dll utk bangunkan islam


PAS:

1.membina masjid belum tahu lagi di kelantan dan kedah
2.memecat imam yang sedia ada bila memerintah
3.masjid dijadikan tempat politik parti dan fitnah
4.mengajar pelajar supaya benci membenci dengan tomahan
5.program penghayatan dipenuhi dengan hasutan dan mengumpat
6.sekolah agama yang tak punyai silibus pelajaran
4 comments:

Anonymous 9 October 2009 at 23:01  

"Lihat kualiti calon, bukan lihat jenama parti. Pilih calon yang baik pada nilaian agama dan berkemampuan pada nilaian politik.Jika sekadar berkemampuan sahaja, tapi tidak amanah, maka penyelewengan akan berlaku.


Demikian pandangan sisi agama oleh bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul AbidinBeliau yang masih tetap dengan pendirian bahawa para pengundi mestilah memilih calon dan bukannya parti yang bertanding sekaligus merujuk istilah siyasah syar�iyyah yang disebut al-Quwwah dan al-Amanah iaitu yang ada kekuatan atau kemampuan atau ketangkasan melaksanakan tugas serta amanah terhadap tugasan tersebut.

Dua ciri yang disebut dalam al-Quran ini katanya bermaksud: �Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah� (Surah al-Qasas:26).

Gabungan dua ciri ini kata Asri penting dalam apa tugasan yang dihendak diserahkan kepada seseorang.

"Jika sekadar berkemampuan sahaja, tapi tidak amanah, maka penyelewengan akan berlaku.

"Jika sekadar amanah sahaja tetapi tidak berkemampuan atau tangkas dalam tugasnya, maka tanggungjawab akan terbengkalai," katanya tegas.

Bagi Pengundi Bagan Pinang katanya hendaklah dengan teliti menilai perkara ini dan kesimpulannya ialah memilih yang berkemampuan dan amanah kerana ianya memenuhi tuntutan Islam.

Beliau di samping itu turut menasihati penyokong kedua-dua parti yang bertanding agar sentiasa memikirkan kesan tindakan mereka pada nilaian agama, tanpa dipengaruhi emosi atau semangat yang tidak terkawal.

"Jika kita sesama muslim bergaduh dan �berperang� antara satu sama lain, apa yang akan terjadi kepada masa depan umat Islam dalam negara ini?"

Bekas pensyarah itu juga tidak mahu menyeru kepada parti kerana parti hanya nama yang dicipta yang perjalanannya ditentukan oleh insan-insan yang mendokongnya justeru menyeru kepada individu-individu yang menyokong atau mendokong kedua-dua parti bahawa tanggungjawab yang lebih utama dalam hidup adalah tanggungjawab terhadap Islam

"Maka mereka dalam apapun tindakan hendaklah memastikan masa depan Islam tidak tercalar dengan apa yang mereka lakukan.

"Mereka hendaklah selalu ingat amaran Nabi s.a.w: "Sesungguhnya darah kamu, harta kamu, maruah kamu adalah haram antara kamu (untuk dicemari), seperti haramnya (mencemari) hari ini (hari korban), bulan ini (bulan haram) dan negeri ini (Mekah)...(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)," katanya merujuk insiden pergaduhan dan provokasi yang berlaku di Bagan Pinang baru-baru ini.

Anonymous 10 October 2009 at 00:15  

Bandingkan calun pulak
PAS dan BN ...
Amacam?

Anonymous 10 October 2009 at 03:15  

Rasa janggal pulak membaca komen di atas, kerana mengambil kata-kata Dr Maza sebagai penguat hujah, Bukankah Pembangkang amat membenci Dr Maza dan menggelarkan nya bapak syaitan? (Badrul Amin)
nampaknya puak Pembangkang ni kalau kenyataan tu menyebelahi mereka, dia akan guna terulangkali, kalau tak menyebelahi mereka, akan di maki dan di carut dan di gelar bermacam-macam gelaran yang hina.

Pemburu Syahid 10 October 2009 at 11:31  

Jika anda sayangkan UMNO, selamatkan UMNO daripada terus menerus menjadi parti rasuah. Anda mampu melakukannya dengan MENOLAK ISA SAMAD.

Jika anda sayangkan UMNO, selamatkan UMNO daripada penyelewengan. Anda mampu melakukannya dengan MENOLAK ISA SAMAD.

Jika anda sayangkan UMNO, selamatkan UMNO daripada terus menerus dikotori oleh perompak harta rakyat. Anda mampu melakukannya dengan MENOLAK ISA SAMAD.

Pendek kata, UMNO akan mampu diselamatkan jika tiada lagi manusia seperti Isa Samad di dalam UMNO. Isa Samad hanya boleh dinyahkan daripada UMNO jika beliau kalah di Bagan Pinang pada 11 Oktober nanti.

Anda tidak perlu mengisi borang PAS tetapi anda mampu membersihkan UMNO dengan memBERIKAN UNDI ANDA KEPADA PAS.


Sila layari Channels N31

Blog Archive

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP