Friday, 9 October 2009

Beza Ideologi : Persoalan siapa jadi PM jika PR menang menyebabkan PR tidak didaftarkan

PORT DICKSON: Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak yakin dengan keupayaan pakatan pembangkang bersatu walaupun gabungan beberapa parti di dalamnya didaftarkan di bawah satu nama dan berdaftar sebagai gabungan sah seperti Barisan Nasional (BN) .

Timbalan Perdana Menteri berkata, cadangan pembangkang bergabung hanya bagi menunjukkan kepada rakyat bahawa mereka bersatu sedangkan masing-masing mempunyai dasar dan ideologi berbeza.

"Saya tidak tahu bagaimana Pas dan DAP dapat bekerjasama kerana Pas masih mengekalkan ideologi mereka untuk melaksanakan negara Islam manakala DAP tidak pernah bersetuju dengan idea itu. Bagi Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula ideologi mereka tidak jelas.

"Apa makna tubuh Pakatan Rakyat, tapi perlembangaan parti mereka masih tidak dipinda," katanya selepas menghadiri Majlis Profesionalisme warga pendidik daerah Port Dickson di sini, petang tadi.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno berkata jika pakatan mahu mendaftar sebagai satu nama ia adalah urusan dalaman mereka sama ada gabungan antara mereka hendak berpakat atau sepakat.

Sebaliknya, beliau berkata, BN sudah bergabung sejak berpuluh-puluh tahun lamanya dan gabungan yang ditunjukkan mewakili semua kaum.

Muhyiddin berkata, ia berbeza dengan BN yan bergabung atas nama muafakat dan bukan hanya untuk kemudahan politik saja. - Berita Harian

6 comments:

PUTERA UMNO KUALA PILAH 9 October 2009 at 21:58  

Source: http://malaysiakini.com/news/114660 [Subscription Required],

PAS vice president Salahuddin Ayubat a press conference today revealed that the land fronting the BN mobile headquarters for this by-election had been taken by Isa and his cronies, to be used as Malay reserve land.


"This happened during Isa's tenure as menteri besar. The land, situated in Batu 6 Telok Kemang and measuring five hectares, was acquired and exchanged among Isa and his cronies.


"The portion of land was developed by Marina Bay resort. There are many lots of Malay reserve land in Bagan Pinang and Teluk Kemang which had been transferred to Isa's cronies or individuals who are close to him," he alleged.

Salahuddin described Isa as an icon of falsehood and corruption. All evidence point to the corruption charge which the former menteri besar have been punished for. He has abused his position to enrich himself and his family, said Salahuddin.

Anonymous 9 October 2009 at 22:18  

mencari tajuk 'PRK N31 Bagan Pinang - Azeez Kene Pukul???' pada carian Youtube.

Anonymous 9 October 2009 at 22:27  

"Lihat kualiti calon, bukan lihat jenama parti. Pilih calon yang baik pada nilaian agama dan berkemampuan pada nilaian politik.Jika sekadar berkemampuan sahaja, tapi tidak amanah, maka penyelewengan akan berlaku.


Demikian pandangan sisi agama oleh bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul AbidinBeliau yang masih tetap dengan pendirian bahawa para pengundi mestilah memilih calon dan bukannya parti yang bertanding sekaligus merujuk istilah siyasah syar�iyyah yang disebut al-Quwwah dan al-Amanah iaitu yang ada kekuatan atau kemampuan atau ketangkasan melaksanakan tugas serta amanah terhadap tugasan tersebut.

Dua ciri yang disebut dalam al-Quran ini katanya bermaksud: �Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah� (Surah al-Qasas:26).

Gabungan dua ciri ini kata Asri penting dalam apa tugasan yang dihendak diserahkan kepada seseorang.

"Jika sekadar berkemampuan sahaja, tapi tidak amanah, maka penyelewengan akan berlaku.

"Jika sekadar amanah sahaja tetapi tidak berkemampuan atau tangkas dalam tugasnya, maka tanggungjawab akan terbengkalai," katanya tegas.

Bagi Pengundi Bagan Pinang katanya hendaklah dengan teliti menilai perkara ini dan kesimpulannya ialah memilih yang berkemampuan dan amanah kerana ianya memenuhi tuntutan Islam.

Beliau di samping itu turut menasihati penyokong kedua-dua parti yang bertanding agar sentiasa memikirkan kesan tindakan mereka pada nilaian agama, tanpa dipengaruhi emosi atau semangat yang tidak terkawal.

"Jika kita sesama muslim bergaduh dan �berperang� antara satu sama lain, apa yang akan terjadi kepada masa depan umat Islam dalam negara ini?"

Bekas pensyarah itu juga tidak mahu menyeru kepada parti kerana parti hanya nama yang dicipta yang perjalanannya ditentukan oleh insan-insan yang mendokongnya justeru menyeru kepada individu-individu yang menyokong atau mendokong kedua-dua parti bahawa tanggungjawab yang lebih utama dalam hidup adalah tanggungjawab terhadap Islam

"Maka mereka dalam apapun tindakan hendaklah memastikan masa depan Islam tidak tercalar dengan apa yang mereka lakukan.

"Mereka hendaklah selalu ingat amaran Nabi s.a.w: "Sesungguhnya darah kamu, harta kamu, maruah kamu adalah haram antara kamu (untuk dicemari), seperti haramnya (mencemari) hari ini (hari korban), bulan ini (bulan haram) dan negeri ini (Mekah)...(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)," katanya merujuk insiden pergaduhan dan provokasi yang berlaku di Bagan Pinang baru-baru ini.

Fokus 1 MALAYSIA 9 October 2009 at 22:28  

apa kena Putera UMNO kuala pilah...betui ka atau plastik? jadi blogger la

Anonymous 9 October 2009 at 22:46  

Bagan Pinang terletak dalam kawasan perlancongan utama di Negeri Sembilan iaitu Pantai Port Dickson. Namun status itu tidak menjanjikan permandangan yang menarik di Port Dickson dan taraf hidup yang berbeza buat penduduknya.
Sudahlah sistem salinan kuno yantg mengalirkan air kotor terus ke laut masih wujud lebih parah lagi terlalu banyak projek terbengkalai. Namun Bn tanpa segan walaupun bukti projek-projek terbengkalai banyak namun mereka masih menyanyikan lagu lama tanpa Bn tiada pembangunan.....
Isa Samad tokoh politik lama jelas tidak mampu mengawal diri selaku calon. Selalunya calon kurang menyerang lebih merayu tetapi itu bukan Isa Samad. Dia menyerang termasuk kerajaan Kelantan di serangnya, katanya Tok Guru tak pentingkan pembangunan, Masjid pun gagal buat.
Ingatan buat semua khususnya pengundi bagan Pinang. Di Si Rusa tidak ada Masjid kecuali menumpang masjid tentera. Sudah terlalu lama rasanya pecah tanah Masjid Si Rusa. papan Tanda kemegahan juga hampir tumbang. Lihat atas tanah nya penuh lalang seperti tidak ada harapan untuk diteruskan. Bukti surat lama juga ada melantik jawatankuasa namun semuanya dusta yang tegak bukan masjid tapi lalang

Anonymous 9 October 2009 at 23:28  

Fokus !Malaysia,
Putera UMno K.P tu geng Mahathir, dia bukannya benci Umno, cuma dia benci Isa macam mana Mahathir tak suka Isa jadi calon.Biasa laa orang muda suka memberontak. dia muda lagi,masih teruna dan suci, belum biasa dapat duit sogokan beribu-ribu macam kita semua.


Sila layari Channels N31

Blog Archive

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP