Saturday, 12 September 2009

DITENDANG KELUAR !


2003 : TUN MAHATHIR ISYTIHAR MALAYSIA NEGARA ISLAM, BILA AGAKNYA PAS NAK ISYTIHAR KEDAH & KELANTAN NEGERI ISLAM.

1. PERTEMUAN dalam suasana muhibbah penulis dengan Ketua Penerangan PKR, YB Tian Chua memberikan beberapa anekdot yang menarik untuk dikongsikan bersama.

2. Sebelum itu, Lim Kit Siang Setiausaha Agung DAP membayangkan ketakutannya jika Pakatan Rakyat tidak berjaya meneruskan kerjasama mereka sehinga PRU-13 berikutan beberapa masalah yang melanda Pakatan Rakyat di negeri-negeri yang diperintah sekarang.

Datuk Mustapha Ali sangat kecewa dengan ulasan Lim Kit Siang itu kerana ia memberikan gambaran kelemahan Pakatan Rakyat.

3. Dalam pertemuan dengan YB Tian Chua, beliau menceritakan cabaran di Parlimen Batu yang terdiri daripada masyarakat Cina kaya dengan masyarakat Cina miskin, masyarakat India dan Melayu. Dalam hal tersebut, YB Tian Chua mengakui masalah bajet akibat daripada masalah ekonomi global yang turut melanda negara kita.

4. . Apa yang menariknya, YB Tian Chua menyatakan bahawa beliau tiada masalah jika PAS berniat menubuhkan negara Islam, beliau tiada masalah jika PAS sekadar bercakap mahu melaksanakan Hukum Hudud, tetapi jangan melanggar garisan yang telah dipersetujui mereka.

Persetujuan itu ialah Tidak boleh menubuhkan negara Islam dan tidak boleh melaksanakan Hukum Hudud. Jika sekadar berkempen, menulis, bercakap ya silakan kerana itulah cita-cita parti PAS tetapi bersama Pakatan tidak boleh dilaksanakan dan tidak boleh dibuat.

JIka dibuat , maka YB Tian Chua menyatakan ketika itu PAS akan ditendang keluar dari Pakatan Rakyat...

5. Jika begitu, nampaknya PAS dipaksa dan terpaksa beretorik sahajalah...Terimakasih kepada YB Tian Chua kerana menjelaskan kedudukan PAS dalam Pakatan Rakyat. Sesuailah YB Tian Chua jadi Ketua Penerangan.

Tolong berikan komen yang berguna untuk Agama, Bangsa Dan Tanah Air.

Jentayuabaka
Suara Politik Taminsari


Read More

LUAHAN RASA SEORANG ANAK MUDA

Saya bukanlah seorang penulis ataupun seorang ahli politik, tetapi saya ingin juga menulis bagi meluahkan pandangan saya dalam arena politik kerana sesungguhnya agama dan politik tidak boleh sesekali dipisahkan.

Sebelum saya meneruskan, saya minta setiap pembaca menggunakan akal bagi membuat keputusan kerana itulah gunanya akal. Saya adalah pelajar yang berasal dari Kelantan dan bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Umur saya adalah hampir seusia dengan pentadbiran PAS di Kelantan iaitu 19 tahun. Datuk dan moyang saya adalah imam di sebuah kampung dalam daerah Pasir Mas/Tumpat. Sudah tentu keluarga kami adalah penyokong PAS yang amat setia sehinggakan TG Nik Aziz sendiri pernah beberapa kali menggunakan rumah antara ahli keluarga kami bagi mengadakan ceramah Pas.

Namun akhir-akhir ini keluarga kami agak 'pening' apabila memikirkan telatah beberapa pemimpin PAS yang seolah-olah sanggup menggunakan agama bagi meraih undi. Inilah yang menyedihkan kami. Selama PAS bertapak di Kelantan, setahu saya PAS tidak pernah membina sebuah masjid pun bagi menjalankan syariat Allah di bumi Kelantan.

Kami sememangnya boleh menerima kenyataan bahawa kerajaan negeri tidak mempunyai wang kerana kerajaan PAS adalah kerajaan yang bersih. Oleh itu keluarga kamilah antara keluarga yang aktif memberi sumbangan terhadap pembinaan masjid dan pembangunan beberapa sekolah tahfiz termasuk menyediakan tanah untuk membuat fasiliti dan tidak kurang juga sumbangan kewangan kerana keluarga kami diberi kurniaan rezeki yang murah dari Allah SWT.

Tetapi kami agak terkilan apabila 'berhala' kaum Buddha begitu aktif dibina di Kelantan. Dan yang lebih menyedihkan saranan Rasulullah SAW agar 'berhala' ini dibina lebih rendah dari menara masjid seolah-olah tidak dijalankan di negeri yang kami banggakan sebagai Serambi Mekah. Seingat ayah saya, semasa kerajaan BN mentadbir Kelantan, permohonan kaum Siam untuk membina sebuah berhala di Kampung Jambu, Pasir Mas tidak diluluskan kerana ketinggiannya yang agak menonjol. Lalu setelah dipohon lagi, maka kerajaan BN meluluskan dengan syarat;

1. Berhala itu tidak boleh dibuat menegak, tetapi perlulah dibaringkan.
2. Berhala hendaklah terlindung agar tidak mengganggu kaum Melayu di sekitarnya.

Tetapi di bawah pentadbiran kerajaan PAS, semakin banyak projek 'berhala' yang diluluskan di Kelantan. Berhala duduk yang berada di Jubakar, Tumpat telah diluluskan walaupun ketinggiannya menyamai 5 atau 6 tingkat bangunan.

Jadi kami agak terkilan, tetapi memandangkan kami inginkan sebuah kerajaan Islam, maka kami masih lagi menyokong kerajaan Pas, bahkan moyang kami telah mendermakan seutas tali lehernya yang bernilai beberapa ribu ringgit ketika ceramah PAS yang dianjurkan ketika saya di sekolah rendah sebagai tanda sokongan.

Tahun demi tahun berlalu dan sekali lagi kami dikejutkan dengan pembinaan berhala dekat dengan 'Kok Keli'. Dan apa yang menyedihkan lagi TG Nik Aziz sendiri yang datang merasmikan beberapa majlis keagamaan. Kemudian sekali lagi kami dikejutkan dengan pembinaan terbaru 'berhala Buddha' tertinggi di Asia Tenggara di Kampung Tawang, Bachok.

Atas dasar ingin tahu, demi Allah, saya, ayah, ibu dan adik lelaki telah pergi ke wat Siam di Kampung Tawang yang menempatkan berhala yang tertinggi di Asia Tenggara. Ditakdirkan Allah, kami telah diberi penerangan oleh saminya sendiri yang datang kepada kami setelah melihat kami melawat berhalanya.

Pakaian sami itu berwarna putih. Menurut tok sami itu ketinggian berhala ini menyamai 12 tingkat bangunan. Ketinggiannya melebihi 100 kaki dan diletakkan secara berdiri. Berhala ini dibina betul-betul bertentangan dengan kiblat solat. Menurut sami itu lagi kerajaan negeri sendiri telah meluluskan projek itu dan telah memberi sumbangan sebanyak RM60 RIBU RINGGIT melalui wakilnya Datuk Anuar Tan.

Kami terkesima mengapa dengan mudah peruntukan diberikan untuk membina berhala, sedangkan Nabi Allah Ibrahim sendiri dengan kudrat Baginda memusnahkan berhala. Tok sami itu memberitahu, bahawa pelancaran perasmian tokong Buddha itu akan disempurnakan oleh TG Nik Aziz sendiri pada 6 Jun 2009.

Kami pun mengambil keputusan untuk pergi sekali lagi pada 6 Jun. Tetapi Datuk Anuar Tan yang datang merasmikan kerana menurut orang kampung TG Nik Aziz ditegur oleh beberapa tok guru pondok agar tidak terlalu menonjolkan diri di rumah ibadat Siam. Kami diberitahu kos pembuatan patung itu sahaja melibatkan belanja lebih daripada RM2 juta.

Kami terkesima. Kami terfikir syiar manakah ini? Hari demi hari berlalu, namun hati kami masih lagi pada Pas. "Kami mahukan sebuah parti Islam," desis hati kami. PAS telah sedarah dan sedaging dengan hati kami. Kami pejamkan sebelah mata.

Ditakdirkan ayah dan adik saya pergi menggunting rambut di sebuah kedai gunting warga Siam. Terkeluar hal politik ketika berborak. Ayah saya menanyakan beliau (tukang gunting) parti manakah yang disokong ketika pilihan raya dulu. Maka tukang gunting Siam itu mengatakan beliau menyokong PAS kerana tok sami mereka berpesan jika PAS menang sekali lagi pembinaan berhala yang besar akan diluluskan dan peruntukan akan diberi. Kami benar-benar terkejut. Allah Maha Besar telah meletakkan keraguan dalam hati kami.

Sebagai seorang yang berpelajaran dan diberi akal, saya telah memujuk hati saya sendiri agar menjadi 'neutral' dan membuang sebentar rasa taksub saya terhadap Pas. Ianya memang sukar, tetapi saya gagahkan jua. Saya berfikir dalam isu berhala, 'parti' manakah yang benar-benar membela Islam di dalam isu yang sememang besar. BERHALA!!!

Saya dikejutkan lagi dengan peruntukan tanah seekar yang diberi kerajaan negeri di tengah-tengah bandar Kota Bharu iaitu di Jalan Hamzah bagi membesarkan rumah ibadat kaum Hindu. Terlalu ramaikah kaum Hindu di Kelantan sehinggakan rumah ibadat mereka yang baru sahaja siap dibina itu hendak diperbesarkan lagi?.

Jika anda pernah menjejakkan kaki ke Kelantan, saya berani mengatakan amat sukar untuk mencari bangsa Hindu. Apatah lagi kuil yang sedia ada ini sentiasa 'sunyi' dan jarang mendapat kunjungan kaum Hindu kerana sememangnya bilangan mereka amat sedikit.

Teringat saya ketika TG Nik Aziz melawat masjid di Kampung Berangan. Orang-orang kampung heboh sebentar apabila TG Nik Aziz hanya memberikan sumbangan RM50 ke dalam tabung masjid. Kemudian beliau berangkat ke wat Siam di Tumpat setelah solat Jumaat dan mendermakan RM1,000 tanda keikhlasan dan hak sama rata kerajaan negeri.

Bagi mereka yang meragui saya boleh bertanya kepada orang-orang di Kampung Berangan yang merupakan kubu kuat Pas. Untuk yang lebih jelas silalah saudara sendiri ke mana-mana wat Siam @ kuil Hindu di Kelantan dan tanyalah sami di sana tentang 'prihatinnya' kerajaan PAS terhadap mereka.

Saya sedih. Mengapa untuk membina masjid orang Melayu Kelantan perlu bersusah payah ke sana-sini meminta derma, sedangkan kuil Hindu dan berhala mendapat bantuan. Zaman jahiliah kah ini?. Adakah hak sama rata itu menunjukkan jumlah masjid dan berhala perlu sama bilangannya?

Pendapat peribadi saya, demi mendapat undi kaum lain, TG Nik Aziz perlu bertindak demikian. Kuasa di tangan beliau. Susah sangat kah ingin menolak pembinaan berhala, sedangkan Nabi Ibrahim AS bergadai nyawa memusnahkannya.

ALLAHUAKBAR!!! Parti politik semuanya sama. Saya tidak menyokong Barisan Nasional kerana saya telah disemai sejak kecil lagi bahawa BN adalah kafir. Tapi sekarang saya merasakan semua parti politik adalah kafir termasuklah PAS Kelantan.

Saya benci apabila PAS bergabung dengan DAP. Saya benci apabila Malaysia semakin jauh dari negara Islam apabila DAP berjaya memecah-belahkan UMAT ISLAM.

Siapakah DAP? DAP adalah anak kepada parti PPP Singapura.Buktinya? SEJARAH... Belajarlah sejarah.

Lagi buktinya? Lee Kuan Yew telah pun datang melawat negeri yang dikuasai PAKATAN RAKYAT yang semakin hari semakin dekat menjadi miliknya.

YA ALLAH sesungguhnya aku kelu. Hatiku pening... Mengapakah perpecahan umat Islam senang sahaja berlaku.

Satukanlah mereka Ya Allah. Bagi mereka dari Pas, Keadilan mahupun UMNO, sambutlah seruan Islam untuk bersatu padu. Mengapa orang-orang DAP begitu menentang kerajaan perpaduan? Kerana mereka bimbang Melayu bersatu. Mereka bimbang ISLAM bersatu kerana di Malaysia ini rata-rata Melayu adalah Islam.

Dengan segala ilmu yang saya ada mengenai Islam dan segala pemerhatian saya, DAP saya isytiharkan kafir harbi kerana telah banyak menggugat hak orang Islam. Perniagaan babi... penghapusan tulisan Jawi di beberapa buah tempat... menghasut Islam bergaduh sesama sendiri... terlampau meminta-minta dan mendesak berhala dibina... bahkan berhala sekarang ini jauh lebih 'GAH' dibandingkan dengan masjid.

ALLAHUAKBAR... BELALAH KAMI... SATUKAN KAMI...Ingatlah wahai pembaca Islam... apabila DAP berjaya, maka UMNO tidak mampu lagi mengawal MCA... GERAKAN... MIC dan lain-lain kerana semestinya mereka akan bersatu dengan DAP memandangkan DAP kuat dan boleh menjamin masa depan mereka... dan agama mereka di bumi Melayu... ALLAHUAKBAR...

Bertindaklah umat Islam, bersatulah sebelum terlambat.Tiada satu pun Rasul yang diutuskan... tiada satu pun ulama yang dilahirkan... tiada sebuah ayat pun di dalam kalamullah yang menghalang perpaduan di antara mereka yang mengucapkan dua kalimah syahadah...

Sedarlah sekarang ini kaum kafir semakin berkuasa... buktinya... KUALA LUMPUR... PULAU PINANG... SINGAPURA... PERAK yang pernah dimiliki dan ditadbir oleh kuasa politik Melayu Islam secara majoritinya telah bertukar tangan kepada kaum kafir...

Biasiswa JPA untuk Melayu ISLAM hanya tinggal 32 peratus, selebihnya 62 peratus telah menjadi hak kaum kafir... bangunlah Melayu... bangkit... bangunlah Islam.Hentikan ego... ALLAHUAKBAR!!!! BERKATILAH KAMI UMAT MELAYU ISLAM... BUKAKANLAH HATI KAMI UNTUK PERPADUAN SEBELUM TERLAMBAT.


Read More

PROGRAM BUBUR LAMBUK PUTERI DAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN TELOK KEMANGRead More

Friday, 11 September 2009

Disebalik tabir mesyuarat UMNO Bahagian Teluk Kemang

Salah sorang member kamcing Isa Samad


Teringat kisah pada tahun 2004, selepas Isa Samad memenangi kerusi Parlimen Jempol, tanpa sebarang jawatan, tidak ramai yang mengekori beliau sebagaimana semasa beliau masih memegang jawatan sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan. Ketika makan malam selepas PRU-11 di Allson Klana Seremban, kelihatan hanya kami dan beberapa sahabat karib Isa Samad sahaja yang hadir. Ketika itu rasanya tiada siapa pun yang begitu pedulikan Isa kecuali sahabat-sahabat baiknya.

Sehinggalah beliau diberi tanggungjawab sebagai Menteri Wilayah Persekutuan dan berjaya memenangi salah satu kerusi Naib Presiden Umno, keadaan telah menjadi sebagaimana sebelumnya apabila beliau kembali dikelilingi oleh 'langau-langau' lama dan baru. Selepas dipaksa pencen dari jawatan Menteri Wilayah dan Naib Presiden Umno, secara tiba-tiba 'langau-langau' tersebut kembali menghilangkan diri. Walaupun pelbagai episod malang melanda dirinya, Isa masih dianggap bernasib baik kerana mempunyai kalangan sahabat yang tidak tergolong dalam kategori 'pengambil peluang' dan masih setia bersama dengannya.

Hari ini nama Isa Samad kembali dizikirkan seantero Malaysia sebagai 'jaguh' yang bakal dipertaruhkan BN untuk kerusi N31 Bagan Pinang. Selepas berakhirnya mesyuarat Bahagian Teluk Kemang, Isa Samad dilaporkan berkata dalam sidang media bahawa AJK Bahagian Teluk Kemang telah memberikan pandangan dan gambaran akan calon yang bagaimana yang mereka mahukan untuk PRK N31. Namun, Isa enggan mendedahkan senarai serta jumlah calon yang akan dihantar namanya kepada Pengerusi Perhubungan Umno Negeri dan Presiden Umno.

Namun kami memperolehi maklumat akan perkara yang telah diputuskan dalam mesyuarat Umno Bahagian Telok Kemang, tetapi tidak didedahkan kepada pihak media, iaitu:-

1. Ahli mesyuarat memutuskan untuk memberi mandat kepada Ketua Bahagian Umno Teluk Kemang, yakni Isa Samad untuk menentukan senarai serta jumlah calon yang akan dihantar ke peringkat pusat.

2. AJK Bahagian juga sebulat suara mencalonkan Isa Samad sebagai calon tunggal BN dalam PRK N31 Bagan Pinang.

3. Walaubagaimanapun, ahli mesyuarat turut memutuskan bahawa segala keputusan adalah terpulang kepada kebijaksanaan dan budi bicara Isa Samad sendiri untuk membuat pertimbangan.


Semasa ditanya wartawan dalam PC, adakah Isa tidak merasakan bahawa dia akan menjadi beban kepada Umno sekiranya terpilih sebagai calon BN di PRK N31 disebabkan kes yang melibatkan dirinya sebelum ini. Jawab Isa,

"Ada pemimpin pembangkang yang pernah dibicara dan dipenjarakan kerana salahguna kuasa dan rasuah, boleh menang pilihanraya. Lepas tu perbicaraan kes baru asik tangguh-tangguh tapi masih ramai penyokong dan bercita-cita besar pulak nak jadi PM. Tiada siapa pertikai pun. Saya cuma didapati bersalah kerana masalah disiplin parti. Dah jalani hukum. Dah bersih. Orang yang cuba persoalkan saya tu hilang akal ka? Kenapa pemimpin pembangkang boleh...kenapa saya tidak? Hilang akal ka?"

p/s: Heheh...hoben je dorang tu Tan Sri...leban je sesekor pembangkang tu semua. Maju Umno....Maju Melayu!

(Sumber: http://paneh.blogspot.com/)


Read More

PROGRAM "KEMBARA KASIH PUTERI" PUTERI UMNO BAHAGIAN TELOK KEMANG

Read More

Undi Bukan Melayu Milik Siapa..?
Tak lama lagi jentera pilihanraya UMNO-BN akan sekali lagi memasuki gelanggang pesta demokrasi negara kita, Pilihanraya Kecil di N31 DUN Bagan Pinang.

Sebagai penulisan yang sulung ini saya ingin membawa pembaca serta pengikut blog rasmi ini agar menumpukan fokus kepada undi bukan melayu….. Oh ya terlupa untuk merakamkan setinggi tinggi ucapan terima kasih kepada pengendali Blog, Roshatika yang sudi menjemput saya sebagai co-author.

Sudah pun berlangsung beberapa PRK di tanahair semenanjung ini bermula dengan Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Selambau, Bukit Gantang, Penanti, Manek Urai dan Permatang Pasir dimana UMNO-BN kalah teruk, malah kalah kesemuanya. Daripada kesemua tujuh PRK yang disebutkan tadi, hanya Kuala Terengganu merupakan kerusi UMNO yang dirampas oleh Pembangkang dan selebihnya memang status quo, milik Pembangkang.

Pada kesemua kekalahan UMNO-BN, faktor undi bukan melayu dilihat agak besar peranannya. Oleh itu dalam senario PRK Bagan Pinang, apakah UMNO-BN akan diancam dengan kekalahan mengejut dimana nanti setelah semakan dibuat, DUN Bagan Pinang menjadi mangsa terbaru penangan pengundi bukan melayu..?

Di Negeri Sembilan sendiri pengaruh Pembangkang sudah mula menyemai benih…. Lihat sendiri secara keseluruhan daripada 36 kerusi DUN, BN hanya menang 21 sahaja iaitu 58% mandat rakyat Negeri Sembilan! Pembangkang pula berjaya membariskan seramai 15 orang wakil rakyat dalam sidang DUN di negeri adat pepatih ini. BN mentadbir kerajaan negeri dengan “simple majority” dan berpeluang menerima nasib yang sama seperti di Kedah, Pulau Pinang dan Selangor pada PRU ke 13 nanti…..

Parlimen Teluk Kemang merupakan diantara kawasan yang besar merangkumi lima [5] Dewan Undangan Negeri [DUN]. Daripada 5 DUN, BN hanya menguasai 2 DUN iaitu N31 Bagan Pinang [Allahyarham Azman Mohd Noor] dan N32 Linggi [Ismail Taib].

Manakala Pembangkang pula berjaya merampas 3 kerusi DUN iaitu N29 Chuah [PKR – Chai Tong Chai], N30 Lukut [DAP – Ean Yong Tin Sin] dan N33 Port Dickson [PKR – Ravi Munusamy].

Jangan lupa bahawa Parlimen Telok Kemang juga dimenangi oleh wakil PKR Datuk Kamarul Bahrin Abas. Ini menjadikan kedudukan di Teluk Kemang memihak kepada Pembangkang dengan kedudukan 4 ; 2.

Apakah tidak mustahil untuk bahang kemenangan Pembangkang dikesemua PRK sebelum ini mampu untuk mengibarkan lagi bendera parti mereka di Bagan Pinang..?

Dengan peratusan pengundi bukan melayu melebihi 30%, kita harus berhati-hati dan mesti mula mencongak apakah sebenarnya yang sudah ada didalam benak fikiran Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Lim Guat Eng, Tein Chua, Sivarasa, S Manikavasagam, Kulasegaran dan bakal dibantu oleh Chua Jui Meng dan Tan Yee Kew….

DUN Bagan Pinang memiliki beberapa kawasan estet yang didiami secara majoriti oleh kaum India seperti di Ladang Antherthon 81% pengundi, Pekan Siliau 76% pengundi, Ladang Bradwall 66% pengundi dan Sua Betong 67% pengundi. Disinilah nanti wakil rakyat Port Dickson Yb Ravi dijangka akan mengetuai pemimpin Pembangkang berbangsa India seperti Manikavasagam, Sivarasa, Gobala Krishna dan lain lain lagi untuk berkampung, berkempen dan menghasut pengundi India dengan pelbagai dakyah mereka apatah lagi dengan cerita panas terbaru krisis Kepala Lembu dan isu perpindahan kuil di Selangor..! Apakah pemimpin MIC yang sedang sibuk berebut kerusi dalam parti mereka ketika ini akan mampu untuk membawa modal kempen yang lebik baik..??

Peratusan tinggi pengundi cina dalam DUN Bagan Pinang pula berada di Teluk Kemang 33% pengundi dan Sua Betong 24% pengundi. Angin peralihan undi kaum cina yang BERANI mengundi calon PAS sudah bermula di PRK Kuala Terengganu dan yang paling dahsyat di Kuala Sepetang sewaktu PRK Bukit Gantang..!

Dijangkakan celebrity celebrity pemimpin cina Pembangkang seperti Lim Guan Eng, Theresa Kok, Ronnie Beer Liu, Elizabeth Bogel Wong, Tien Chua, Chua Jui Meng, Tan Yee Kew akan menguasai pikiran pengundi cina dengan berbekalkan modal Anwar Ibrahim yang bakal menghapuskan DEB dan melantik TPM dari kaum mereka….

Isu sensasi kematian Teoh Beng Hock juga bakal jadi HITS ceramah dalam mana mana program kempen Pembangkang bersama pengundi pengundi cina. Apakah MCA dan Gerakan mampu menyaingi kehebatan pidato Pembangkang…? Krisis PKFZ yang membabitkan pimpinan MCA dilihat akan menjadi beban dan “liability” kepada BN..!

Malah dengan bilangan 10 wakil rakyat DAP ditambah dua wakil rakyat PKR bukan melayu dalam DUN Negeri Sembilan, kempen dikawasan majoriti cina dan India menjadikan tugas MIC, MCA dan Gerakan bakal menemui kegagalan..!!
Kesan daripada protes undi kaum cina yang kini semakin MENOLAK kepimpinan BN pernah saya ulas sebelum ini ;-

27 Ogos 2009 Untungnya Nasib Kaum Cina Sekarang… [klik sini]
16 April 2009 Kalau Ada Pilihanraya Bukit Lanjan, BN Tak Menang…. [klik sini]

Oleh itu UMNO-BN harus melipatgandakan usaha dan gerak kerja untuk menguasai 65% pengundi melayu dalam kempen PRK Bagan Pinang…. Bilangan majoriti sekitar 2,000 undi yang berjaya dicapai oleh Allahyarham Azman Mohd Noor bukanlah satu kedudukan yang selesa.

Semoga ulasan sulung ini sebagai peringatan buat kita semua tidak leka dan menambah usaha untuk bekerja kearah kemenangan… Kita sayangkan melayu dan cintakan islam, hanya UMNO yang mampu membawa wadah ini.


Read More

Masihkah kau ingat?

Apabila membaca posting sahabat di bawah, Demang tiba-tiba teringat..
Masih ingat lagi bagaimana pakaian pelajar sekolah menengah masa awal kemerdekaan? Bertudungkah pelajar perempuan? Berseluar panjangkah pelajar lelaki? Ingat lagi pakaian misi-misi kita di hospital? Adakah menutup aurat?

Masih ingat lagi sistem perbakan kita dulu yg menggunakan riba 100%?

UMNO telah, sedang dan terus membawa perubahan positif... ke arah menjadikan negara Islam sepenuhnya yang pertama di dunia.

Masihkah belum sedar?


Read More

BAGAN PINANG Kubu Kuat BNPemuda BN sentiasa bersedia untuk menghadapi Pilihan Raya Kecil BAGAN PINANG...
Read More

UMNO ADALAH PARTI ISLAM SEBENAR

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, Umno adalah sebuah parti Islam yang sebenar walaupun ia tidak menggunakan label Islam dalam membela dan merancang pembangunan umat Islam dan negara ini.

Katanya, Umno sememangnya membela dan menaikkan taraf hidup umat Islam dengan membasmi kemiskinan menerusi pelbagai program kerajaan terutamanya menerusi rancangan Felda.

"Dalam Islam, kemiskinan itu menghampiri kekufuran dan Umno sejak 53 tahun yang lalu berusaha membasmi kemiskinan di kalangan umat Islam dengan membuka tanah rancangan Felda dan adakah ini bukan tuntutan Islam?," katanya ketika menghadiri majlis Rahmat Ramadan di Felda Teloi Timur di sini, hari ini.

Beliau berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Umno membangunkan negara ini bagi melahirkan umat Islam yang dihormati dan bermaruah dengan pembangunan negara, teknologi dan ketenteraan yang termaju.

"Kita tidak perlu label "membangun bersama Islam" kerana kita sudah lama memperjuangkan Islam dan telah memberi keselesaan hidup kepada umat Islam kerana kita tidak mahu umat Islam miskin dan tidak ada kekuatan," katanya.

Perdana Menteri juga berkata, Islam juga menuntut perubahan umatnya daripada yang baik kepada lebih baik dan itulah yang dilakukan oleh Umno.

"Kita sentiasa membela nasib rakyat daripada yang baik kepada lebih baik, jika dulu kita bermula dari Lurah Bilut (Felda Lurah Bilut) daripada golongan yang tidak mempunyai tanah kepada golongan yang mempunyai tanah sebanyak 10 ekar.

"Secara kebetulan ayah saya (Tun Abdul Razak) yang menubuhkan Felda, dia berjalan dengan tongkat dan bush jaket beratus-ratus batu semata-mata untuk memberi tanah dan membasmi kemiskinan rakyat," katanya.

Najib juga berkata, umat Islam haruslah mengambil iktibar dengan pelbagai peristiwa kemenangan Islam dalam bulan Ramadan termasuklah peristiwa perang Badar.

"Bulan Ramadan membentuk peribadi dan kekuatan untuk kejayaan Islam dan tidak ada sebab kita tidak boleh berjaya jika kita berusaha," katanya.

Pada majlis itu, Najib bersama isteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan pemimpin Umno negeri berbuka puasa bersama kira-kira 5,000 peneroka Felda dari Kedah dan Perlis.

Perdana Menteri kemudiannya menyampaikan duit raya dan bantuan khas kepada peneroka Felda berkenaan. - Bernama


Read More

Tindakan Menghina : Bila Pula Nak Dakwa AMK Keadilan ni?

Hadiah lembu, Ketua Pemuda PKR cabar SPRM dakwa.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd. Akin menegaskan, pihaknya tidak akan memohon maaf kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas tindakan menghadiahkan lembu secara simbolik sebelum ini, sebaliknya sedia berhadapan dengan tindakan mahkamah jika didakwa.

“Saya cabar untuk didakwa.. hendak dakwa di bawah seksyen apa? Saya juga tidak akan meminta maaf… saya tidak melakukan apa-apa kesalahan,” kata beliau mengulas kenyataan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan semalam.

Beliau turut menyelar keras kenyataan balas yang dikeluarkan secara biadap oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Ahmad Said Hamdan dalam temu bual bersama Sunday Star dan mStar Online, yang disiarkan sebelum itu.

Ahmad Said mempertikaikan tindakan AMK menghantar seekor lembu kepada SPRM sebagai tindakan yang ‘bodoh dan kebudak-budakan’.


Ulasan : Tindakan AMK memang bodoh dan kebudak-budakan. Pendek akal macam ketuanya. Tidakkah tindakan ini juga " menghina " namanya? Tetapi tidak pula di dakwa? Hairankan....?


Read More

MAJLIS PERJUMPAAN YAB DATO' SERI UTAMA HAJI MOHAMAD HAJI HASAN BERSAMA PEMIMPIN UMNO BAHAGIAN TELOK KEMANG DAN JENTERA PILIHANRAYA DUN BAGAN PINANG


Read More

MAJLIS PENYAMPAIAN SUMBANGAN KEPADA PESAKIT DI HOSPITAL PORT DICKSON.


Read More

Anwar Ibrahim memang lidah bercabang


Tempoh hari, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang dituduh pengkhianat bangsa cuba ‘cover’ balik dengan menekankan belang ke-Melayuannya. Pada satu ceramah di Dewan Tow Boo Keong, Ipoh di hadapan rakyat Malaysia berbangsa Cina, dia seperti biasa meniup semboyan kesaksamaan dengan kata-kata indah yang pengisiannya sendiri tak tentu arah. Di hadapan penyokong-penyokong DAP dia dengan penuh bangga memuji kepimpinan DAP dan menyebut bahawa dia baru sahaja tamat mengadakan perjumpaan yang panjang bersama Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan bapaknya yang celaka Lim Kit Siang. Dalam ceramah itu, Anwar berkata seolah-olah dia dan DAP sahabat saudara seperjuangan. Maklumlah, nak menang undi Cina dan India macam-macam depa dah janji sampaikan hubungan kaum Melayu dan bukan Melayu rosak sebab si pengkhianat ini (pada saya Anwar bukan sahaja pengkhianat Melayu tetapi pengkhianat negara kerana akibat dia orang Melayu dan bukan Melayu mula saling mencurigai). OK, takpa kalau depa nak janji langit dan bumi kepada kaum bukan Bumiputra, dan tidur sebantal dengan DAP– itu kita dah lama tahu.


Tapi beberapa jam selepas ceramah di Dewan Tow Boo Keong itu, Anwar bergegas ke Surah Nurulhuda Batu 6, dan berceramah pula di hadapan orang Melayu. Wah, di situ lain pula mesejnya. Anwar dengan lantang menyebut “Saya akan berpisah dengan DAP kalau DAP mencabar kedudukan istimewa Melayu, Raja-raja Melayu dan Bahasa Melayu. Tiada langsung pengagungan terhadap DAP – malah di hadapan orang Melayu Anwar cuba nak tunjuk dia tidak berapa senang dengan DAP. (Lihat laporan Malaysian Insider di sini)


Inilah dia sikap seorang ahli politik yang lidah bercabang, hipokrit dan tidak punya idealisme atau pegangan yang tetap. Depan kumpulan lain, cakap benda lain.


Siapa mungkin lupa, dahulunya Anwar menjadi wira muda ABIM dan membina reputasi sebagai jaguh Melayu yang memegang mantera Melayu sampai ke kubur. Lepas dah kena tendang keluar UMNO, dia tidak teragak-agak menukar belang mengutuk konsep Ketuanan Melayu dan mencaci-cerca UMNO, parti yang telah membawanya sampai ke tahap Timbalan Perdana Menteri pada umur yang sangat muda pada waktu itu. Selesainya PRU-12 yang menampakkan sokongan terhadap Pakatan Rakyat hasil janji-janji manis tentang penurunan harga minyak, serta slogan-slogan menggodakan seperti “Ketuanan Rakyat” dan “Merdeka dari kesengsaraan BN”, Anwar semakin berani mengorak langkah bagi menjana “Harapan Baru” di mana Kontrak Sosial tidak lagi dihormati.


Tetapi kini, setelah Anwar berbulan-bulan menyepi dan tidak member komen mengenai isu-isu kontroversi (sebab takut) seperti isu kebiadapan Karpal Singh, isu tanah di Perak, isu Hudud, isu arak di Selangor mahupun isu kuil di Shah Alam baru-baru ini, Anwar sudah mula merasakan impiannya ke singgahsana Putrajaya mungkin terkubur. Orang Melayu yang menyokong PAS dan Pakatan Rakyat sudah mula curiga akan motif sebenar DAP, dan trend pilihanraya kecil kebelakangan ini menampakkan sudah ada peralihan kembali sokongan orang Melayu dan orang muda kepada UMNO/BN.


Orang Cina yang menyokong DAP pula semakin khuatir terhadap motif PAS untuk mewujudkan undang-undang Hudud yang sudah pasti tidak disenangi mereka. Memang benar, penyokong tegar DAP takkan mengundi BN, tetapi sedikit demi sedikit, golongan Cina yang tidak ekstrimis DAP juga akan menyedari bahawa BN menjanjikan jalan tengah yang terbaik. Kita perlu ingat, sejak Merdeka lagi Cina melihat bahawa lebih elok lagi mengundi UMNO dari PAS – cuma sejak PRU-12 sahaja mereka mula menguji atau ‘eksperimen’ dengan PAS, dan orang Cina sudah mula sedar kesilapan eksperimen tersebut. Semakin lama PAS dalam Pakatan Rakyat, dan kekal dengan agenda Hududnya, semakin ramai orang Cina akan teragak-agak mengundi mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat, termasuklah DAP.


Sudah terancam dengan perkembangan ini, dan terasa panas dek serangan dari YAB TPM sendiri, rasanya Anwar dah mula getar. Dia kembali ke strateginya yang biasa – ceramah ceramah, dan ceramah. Memang diakui kepetahannya berpidato memukau pendengar dan masuh tidak dapat ditandingi lagi – kecuali mungkin Tan Sri Anuar Musa. (Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin juga nampak potensi sekiranya dia boleh tambah sikit lawak jenaka dalam ceramahnya dan menggunakan nada yang tidak terlalu ‘keras’). Tetapi kali ini, mesej Anwar bercanggah dalam satu ceramah dengan satu ceramah yang lain. Sudah mula terserlah panik si Anwar ini, dan rakyat Malaysia wajar menyedari hakikat bahawa Anwar adalah seorang individu yang tidak mempunyai apa-apa pegangan sebenar. Apa yang diingini adalah kuasa dan menjadi PM, tak kiralah apa mesej pun.


Sekurang-kurangnya bangsat-bangsat dalam DAP tu konsisten dengan pendirian mereka. Tetapi manusia bernama Anwar Ibrahim ini adalah satu ‘chamelon’ yang menukar-nukar topeng mengikut situasi. Inilah yang kita panggil pengkhianat.

Sumber http://www.raksasabn.blogspot.com/


Read More

MAHFUZ OMAR : BERCAKAP PASAL INTERGRITI, ANAK SENDIRI KENA JEL

Bapak berdegar-degar bercakap pasal Islam, intergriti dan sebagainya. Tetapi anak sendiri dipenjara kerana dadah. Bukan setakat menghisap sahaja, malahan mengedar juga.

Penjara Alor Star

Seperti yang dijanjikan, RBF (Ruang Bicara Faisal) akan beritahu kenapa Mahfuz terlalu kerap melawat penjara.

Segelintir orang-orang PAS di Kedah gelak besar, bila melihat Mahfuz bercakap pasal intregriti . Mereka berkata anak beliau sendiri yang beliau bela daripada kecil pun beliau gagal didik, lagi beliau nak bercakap pasal intergriti. "Hei rbf, hang pi habaq kat mahfuz dia dah lama takdak intergriti, orang aloq setaq dah lama benci kat dia" - itulah luahan kata mat cak terhadap RBF .

Banyak lagi cerita yang RBF sempat korek pasal si mamat ini. Nanti beliau akan dedahkan kemudian. Termasuk usaha halus beliau menyingkirkan MB Kedah sekarang dan beliau mahu menjadi MB Kedah selepas PRU akan datang.

Cerita ini tidak ramai orang tahu, hanya segelintir orang-orang PAS di Kedah dan Pemimpin PAS sahaja yang tahu.

Hari ini barulah kita semua tahu, selama ini Mahfuz dan geng-geng dia sering melaungkan hanya mereka sahaja yang cantik, lawa dan segalanya. Rupa-rupanya itu semua hanya luaran.

Bapak berdegar-degar bercakap pasal Islam, intergriti dan sebagainya. Tetapi anak sendiri dipenjara kerana dadah. Bukan setakat menghisap sahaja, malahan mengedar juga.

Untuk makluman pembaca sekalian, anak beliau ada dipenjara , di Penjara Alor Star kerana kesalahan menghisap dan mengedar dadah.

Amat malang bagi PAS kerana mempunyai seorang Naib Presiden yang gagal mendidik anak sendiri. Bagaimana nak pimpin orang lain jika anak sendiri pun tidak boleh pimpin. Malu lah....

Dua hari lepas apabila seorang wartawan bertanya kepada Mahfuz, kenapa beliau kerapa ke Penjara, lalu dijawab olehnya "penjara tersebut berada dalam kawasan saya, sudah tentu saya harus melawat". Jawapan nak tutup malu...

Update: Kepada sesiapa yang teringin nak bertanya Mahfuz sendiri tentang anaknya sila hubungi atau sms beliau di nombor ini 019- 4422 685. Ada beberapa rakan yang telah sms kepada beliau hari ini,tetapi beliau mengelak untuk menjawab.

Petikan dari RBF (Blog Ruang Bicara Faisal)


Read More


Sila layari Channels N31

Blog Archive

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP