Friday, 2 October 2009

N 31 Bagan Pinang - PAS: Pesara tentera mengaku pernah manipulasi undi pos

Berita malaysiakini hari ini melaporkan bahwa Dewan Pemuda PAS mendedahkan pengakuan seorang pesara tentera yang mendakwa pernah bersubahat memanipulasikan undi pos bagi memberikan kemenangan kepada calon BN sebelum ini.

Ketua Penerangannya, Suhaizan Kaiat menulis dalam blognya bahawa pengakuan itu dibuat sendiri oleh pesara tentera kepada pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof yang menemui wakil PAS pada 28 Ogos lalu.

Suhaizan menulis bahawa pesara tentera itu berkata dia terpaksa berbuat demikian atas arahan pegawainya, yang berdiri di belakang dan memerhati kertas undi dipangkah.

Suhaizan yang juga pengerusi jawatankuasa undi pos Pemuda PAS ketika dihubungi Malaysiakini mengesahkan pesara tersebut membuat pengakuan itu dalam pertemuan berkenaan. KLIK

Di dalam blognya Suhaizan menulis pengakuan ini telah dibuat oleh Kepten Mejer (B) Abu Bin Kassim dihadapan SPR pada hari isnin 28hb September 2009 yang dihadiri pimpinan PAS yang diketui oleh YB. Dato Abdul Halim Bin Abd Rahman,YB. Salahuddin Ayub, Sdr. Kamaruzaman, YB Firdaus dan Suhaizan Kayat sendiri. Bagai pihak SPR pula dibarisi oleh Pengerusinya Tan Sri Abd Aziz Bin Mohd Yusof, Timbalan Pengerusi Dato Wan Ahmad Wan Omar dan lain-lain lagi. KLIK (untuk cerita sepenuhnya)

Kawan amat bersetuju dengan pendapat dari tulisan dalam blog Penghuni Gua yang menyarankan agar seseorang membuat laporan Polis di atas jenayah yang dibuat oleh Kapten (B) Abu Bin Kassim semasa menjalankan tugas-tugas pengendalian undi Pos berkenaan.

Di bawah ini kawan copy paste pandangan dari blog Penghuni Gua tersebut ;

Penghuni Gua : Lihat juga di sini mengenai manipulasi undi pos tentera . iaitu penerangan dan berita majlis dialog SPR dengan pemimpin PAS dan Kapt ( B ) ini.

2. Pengakuan oleh KAPT (B) ABu Bin Kassim amat baik sekali. SPR atau mana-mana pihak wajib membuat lapuran polis ke atas KAPT ( B ) ini kerana telah melakukan kesalahan jenayah yang amat besar berdasarkan pengakuanya sendiri kepada SPR.

3. Soal KPT ( B ) ini melakukan nya atas kapasitinya sendiri atau dengan arahan ketuanya itu isu lain. Biar ketuanya pun boleh sama dituduh di mahkamah. Sudah nyata , dari pengakuanya beliau melakukan jenayah ini. Ketua / pegawai atasannya belum pasti ( sebab hanya dakwaan KAPT B ) ini sahaja.

4. Jika kemudiannya Kapt B ini tidak mengaku pula di mahkamah setelah keterangannya diambil oleh polis maka tuduhan fitnah dan mereka keterangan palsu boleh diambil.

5. Yang baiknya, SPR lah atau mereka yang hadir di dalam dialog tersebut membuat lapuran polis sesegera mungkin. Ini kerana ia satu kesalahan jenayah yang amat serius. Dan Kapt ( B ) ini sebenarnya telah memotong tengkoknya sendiri.

6. Soal / dakwaannya dia dapat arahan pegawai atasan itu isu berlainan. Jenayah , telah Kapt (B ) ini lakukan dalam keadaan sedar. Arahan tidak perlu dipatuhi dalam perkara pelanggaran undang-undang. Tentang arahan, biarlah Kapt ini buktikan ujudnya arahan tersebut. Jika benar ujud arahan, keduanya termasuk pegawai atasannya dituduh bersama. Habis cerita.

7. Jadi apa bising-bising dan tunggu lagi? Pengakuan Kapt ( B ) ini cukup untuk menuduhnya di mahkamah. Ia boleh dituduh di bawah kanun keseksaan iaitu memalsukan dokumen dan menggunakan dokumen palsu sebagi benar ( bagi menipu ) SPR . Dua kesalahan besar. Bungkus juga 2 tahun ke atas paling kurang pun hukumannya bagi tiap satu kesalahan jenayah Kapt ( B ) ini.

8. Bab undi pos sekarang? Tidak perlu bimbang. Semua wakil dijemput / hadir semasa proses pengundian undi pos berjalan di kem tentera dan polis. Apa nak bising lagi. SPR pun ada.

9. Sudah terang lagi bersuloh. Buat aje repot polis tentang jenayah yang telah dilakukan oleh Kapt ( B ) ini. Baru dia tahu langit tinggi rendah. Perangai nya yang buruk itu, sewajarnya dihukum dengan hukuman yang setimpal.

10. PAS masih juga nak simpan mereka yang begini? Apa komen PAS. Pada PG pengakuan Kapt ( B ) ini telah makan diri sendiri kerana mendedahkan jenayahnya sendiri . Dia tak sedar pun kebodohanya mendedahkan perbuatan jenayah nya sendiri dan mendedahkan kepada pendakwaan ke atasnya . Sebab apa? Dia dibuat dengan niat tak jujur.

Pendapat kawan adalah wajar laporan Polis di buat oleh pihak-pihak yang berkenaan untuk membuktikan kesahihan pengakuan jenayah tersebut supaya pihak PAS tidak menjadikan isu ini untuk mengaburi pengundi-pengundi di DUN Bagan Pinang.

4 comments:

Demang Lebar Daun 3 October 2009 at 00:03  

sokong 100%. Sekarang bukan zaman baling batu sembunyi tangan. Demang nak sangat perkara ini dibawa ke mahkamah.

Kita tunggu sehingga Isnin.

Anonymous 3 October 2009 at 11:21  

bilo hang tuduk anwar bukan main tetapi itu hanya tuduhan sajo hang dah kato di pengkianat sebonarnyo yang kianat adolah yang yang tuduh dio. opo dah jadi pkfz tanyo umno selangor berapa banyak tanah tergadai dah apo dah jadi dangan pkfztu semuo orang tahu

Anonymous 4 October 2009 at 02:18  

mana punya kepten bodoh 2,kalau pergi perang mesti kalah sbb kepten pecah rahsia.Ini kita panggil kepten kitol.Dia ni ada rekod sewel ke??

Khalid 4 October 2009 at 16:50  

Mana ada pangkat Kepten Mejer dalam Askar ni, nampak sangat tak tahu langsung tentang askar dan tulis tah apa-apa. betul ke cerita mamat kena buang kerja dari UTM ni


Sila layari Channels N31

Blog Archive

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP